(Scrisori din popor)

domn Traianus, griveiul  Dima  Anaiba de la palatul lui filatov, a latrat din nou cu un articol “lung” pe unumedia, care are vreo 10 propozitii. Plin de greseli de exprimare si de logica (“filatov are o echipa puternica”). Dar nu-i pe asta. Treaba e alta. Un ziar facea referinta la articolul griveiului  si zicea ca  e “un consilier de-a lui filatov”. Fals, acesta nici nu e consilier. Pe saitul guvernului e scris ca griveiul este un sef adjunct la un departament din cancelaria lui filat. Deci e un functionaras minor, de care in moldova sint mii prin organe de stat care numanui nu trebuiesc. Altceva e ca departamentul acesta dirijeaza din numele lui filat asistenta externa, deci granturile si donatiile de peste hotare. De aia granturile ajung la “cine trebuie”. Problema insa e alta. Ca angajat in cancelaria de stat, grivei e functionar de stat. Iata ce spune legea.

Legea despre  funcţia publică şi statutul funcţionarului public Articol 15 alineat (4) – În timpul exercitării atribuţiilor, funcţionarul public se va abţine de la exprimarea sau manifestarea publică a preferinţelor politice şi favorizarea vreunui partid politic sau vreunei organizaţii social-politice.

Codul de conduită a funcţionarului public Articolul 5 alineat (2) –
(1) Apartenenţa politică a funcţionarului public nu trebuie să influenţeze comportamentul şi deciziile acestuia, precum şi politicile, deciziile şi acţiunile autorităţilor publice.
(2) În exercitarea funcţiei publice, funcţionarului public îi este interzis:
a) să participe la colectarea de fonduri pentru activitatea partidelor politice şi a altor organizaţii social-politice;
b) să folosească resursele administrative pentru susţinerea concurenţilor electorali;
d) să facă propagandă în favoarea oricărui partid;

Deci grivei ar trebui cel putin sa se abtina de la exprimarea publica a preferintelor sale politice. Dar griveiul Anaiba  nu numai ca isi exprima public preferintele sale politice si ii besteleste pe oponentii politici ai sefului, dar si dirijeaza banii donatorilor externi. La modul direct nu e o colectare de fonduri pentru partide, dar in realitate e tocmai asta.

Iaca filatov respecta legea de se rupe… ca si griveii lui.

Baba Valea

Anunțuri