etiopia

(Strigăte din popor)

Tot mai populară  pe piața Republicii Moldova devine comercializarea copiatoarelor și a altor echipamente de birou care au fost în uz. La prima vedere, această afacere nu prezintă nici un pericol pentru economia noastră, dar dacă e să ne gîndim mai bine  nu este chiar așa.

Aceasta afacere aduce direct daune bugetulului  Republicii Moldova și umple portofelele oficialilor noștri.

 Iată cum funcționează această schemă:

Companiile cumpară  în străinătate echipamente  scoase din uz pentru o sumă simbolică, o importează în Republica Moldova și o vînd cu  15-20% mai puțin decît este un echipament similar nou.

Cumpărători, în astfel de tranzacții, de obicei, sunt  instituțiile de stat și obiecţii care anunţă concursuri, unde factorul  prioritar este prețul, nu indicatorul calitativ al  echipamentului.

Importatorii de echipamente noi nu sunt  capabili de a oferi un preț competitiv. Frecvent, faptul că echipamentul a fost în funcțiune, este tăinuit.

La punerea în funcțiune a acestui echipament, comisia la fel nu subliniază faptul că echipamentul a fost folosit deja. Dupa maxim doi ani  acest echipament nu mai funcţionează deloc, dat fiind faptul că a fost uzat. Practic, drept  motiv al  nefuncţionării este indicat scurtcircuitul în reţea.

După anularea echipamentului  eșuat are loc achiziţionarea de echipament nou, echipament a cărui calitate la fel este dubioasă.

Oare este chiar aşa de bogată țara noastră, încît în ​​10 ani să cumpere de 5 ori echipament ieftin si  care a fost folosit, în loc să cumpere un echipament nou și calitativ de la un importator care oferă garanţie, service centru şi deservire tehnică ?

 Desigur, oficialii înţeleg tot, dar nu le e convenabil, pentru că orice achiziţie de stat le oferă posibilitatea de a-şi umple buzunarele.

Conform surselor noastre, pe piața moldovenească din nou s-a importat un lot mare de echipamente vechi, şi este  planificat ca acesta  să fie vîndut  organelor de stat.

Cu fiecare zi ce trece această afacere este tot mai mare.

Și vă întreb: oare nu se poate face nimic pentru a proteja importatorii de echipament calitativ și de a facilita sarcina finală care cade pe umeriicontribuabililor?

 

P.S. De exemplu, mașinile de serviciu, oficialii nu le cumpără  de pe piața secundară …

  ––––-Un  strigăt de Al.TOMESCU––––––––