Treceam astă noapte  prin Piața Marii Adunări Naționale.

O piață dintr-o țară  de second-hand.

Cineva mă strigă din urmă.

Față necunoscută.

–Știu cine ești, știu de unde vii, știu unde mergi.

–Da???

–Nu da întrebări, te rog. Admitem că tu ești cine ești. Admitem că nu mi-ești  dușman. Și nici prieten.

–Dar dvs?

–Iar întrebi. Admitem că sunt Mafiozzi de Moldova. Și tu ești candidat la avansare în post. Admitem că lucrezi  la  Procuratura  Generală. Admitem că te cheamă Garaba. Nu Gabar, ține minte: Ga-ra-ba! Și vrei să pleci  cu familia în concediu. Și ți se interceptează telefoanele. Da,da, ai auzit bine, pentru că în țara asta de second-hand pentru tine sunt interceptați toți absolut, ca  în țara ta, pe vremea lui Ceaușescu. Tu nu știi, dar ești interceptat și atunci cînd visezi. În Moldova sunt 6 organizații  de stat și private care pot să-i asculte pe toți. Una interceptează chiar de peste hotare. Admitem că cineva a pus “zub”* pe tine și tare nu vrea ca tu să fii prim-viceprocuror, să admitem și varianta asta.  Pentru că vrea să  plaseze acolo  un alt om. Al lui! Admitem? Și în ziua cînd tu pleci cu familia la odihnă, echipa care te-a interceptat îți trimite un om în cale să te julească un pic, să te zădăre, să-ți rupă nasul, ca să zică apoi toți ciobenii din gubernie, așa cum scrii tu, precum că tu l-ai lovit în Everestul capului, precum că tu l-ai amenințat cu moartea, precum că tu erai beat la volan și tot așa. Înțelegi? Iar tu, care te dai mare viteaz pe blog, ai călcat în capcana întinsă de cei care au pus “zub”  pe tine și acum stai în spital, cu nasul cusut, iar cei de ți-au făcut-o stau undeva, pe insulele Trinidad și Tobago, și se delectează cu dame de companie și masculi sadea. Înțelegi  acum despre ce ți-am vorbit???

–-Parcă da, zic, în timp ce, de fapt, nu-nțelesesem mai nimic din ce-mi povestise. Și cum spuneai că te cheamă,  ca să fac referire la un nume concret, dacă scriu…

–Mafiozzi de Moldova, repet pentru cei zurzi,  și te rog să mă uiți pe vecie.

… Dintr-odată fulgeră peste noi. În fața mea brusc staționă o mașină. Neagră ca noaptea și cu numere de înmatriculare zimbabwiene.

PreamultȘtiitorul a urcat, fără să se mai uite în urmă, și-a zburat din loc, de parcă nici n-a fost prin Piața Marii Adunări  Naționale dintr-o țară  de second-hand, care nu e  a mea.

*–Te vînează(rusism întrebuințat de mafioți).

Reclame