Drapelul Suediei

 

Citesc o informație din internet.
Despre Suedia.
În prezent, scrie acolo, parlamentarii suedezi au la dispoziție garsoniere deținute de stat, cu o suprafață de circa 40 de metri pătrați.
În Basarabia deputații actualului legislativ dispun de multe case și apartamente, loturi de pămînt și garaje, dar mai vor apartamente construite și pe un teren alocat GRATIS de Ministerul Apărării, adică de stat, iar apartamentele nu vor să le lase la buna gestionare a statului, ci vor să le ia cu ei.
Și-n mormînt!
În Suedia, citesc mai departe, singura cameră este folosită atît ca living, cît și ca dormitor. Spălătoria este comună, iar demnitarii trebuie să se programeze din timp dacă vor să își spele așternuturile.
Deputații de la Chișinău vor apartamente cu 3-5-6 odăi, fiindcă de atîta obezitate nu au cum să încapă fără de macarale în 40 metri pătrați.

În Suedia, aflu că sunt și parlamentari care trăiesc într-un spațiu chiar mai mic, de doar 21 metri pătrați. În aceste cazuri, inclusiv bucătăria este împărțită în comun. Nu există personal de serviciu, iar regulile sunt stricte: „Păstrați curățenia”.
În R. Moldova nu există nici un parlamentar care să locuiască într-o cutie de chibrituri de doar…21 metri pătrați. 87 la sută dintre ei au castele de 500-600 metri pătrați cu grădină, piscină și gospodină angajată să strîngă toate scuipăturile și chiștoacele deputaților care nu știu că trebuie să păstreze curățenia și să acționeze cu mîinile curate. Chiar și-n politică, acolo unde spune tov. Diakov că dragostea nu are cum să existe. Nici Adevărul, și nici Bunul-Simț? întreb și eu.

Cică în Suedia biroul unui parlamentar are circa 18 metri pătrați.
Demnitarii nu au secretare sau consilieri, nici mașini de serviciu cu șofer. „Eu îi plătesc pe politicieni. Nu văd nici un motiv pentru care banii plătitorilor de taxe să fie folosiți pentru a le oferi politicienilor o viață de lux”, explică un suedez în reportajul televiziunii braziliene.
În R. Moldova fiecare deputat dispune de mașină și consultant, de parcă toate comisiile n-ar avea angajați consultanți de tot soiul. Și tot se plîng deputații moldoveni că n-au bucătari personali, degustători și bodyguarzi. Sau bodyguarde, conform opțiunii fiecăruia dintre ei.
Tot în R. Moldova fiecare minister, departament, agenție, curte de Apel, de Justiție și de Conturi are în dotare și cîte un șef/o șefă de aparat, din februarie 2014–și cate-un secretar de stat, după ce au căpătat atîtia viceminiștri cîți au dorit.
LuLeancă, spre deosebire de Filat, a fost mai darnic la acest capitol, adică e mai antisuedez și mai antieuropean.
Ba mai mult: În R. Moldova fiecare jude corupt are în subordine și el cîte două asistente și o grefieră.
Un stat birocratic, plin de secretare și secretari de stat(ce titlu anapoda, de parca ceilalți n-ar fi de stat, ci de tîrlă), contabili, șefi de aparate și soferi, care sug bugetul celui mai sărac stat din Europa, care nu e altul decît Republica of-of-of Moldova!
Notă: Suedia are circa 10 milioane de locuitori, nu e membră NATO, dar e membră a Uniunii Europene din 1995.
Alte date:
Capitală
• Populație
• Coordonate
Stockholm
885,653 locuitori(2013)
59°33′24″N 18°06′56″E

Limbă oficială
suedeză (de facto)

Sistem politic
monarhie constituțională

Rege
Prim Ministru
Carl XVI Gustaf
Fredrik Reinfeldt

Suprafață
• Totală
• % apa Loc 55
449.964 km²
8.67
Populație
• Totală
• Densitate
Loc 88
9,573,466 locuitori[1] (2013)
21,3 loc./km²
PIB (nominal)
• Total (2006)
• PIB per capita Loc 20
$371,5 de miliarde
$40.764
PIB (PPC)
• Total (2006)
• PIB per capita Loc 35
$285,1 de miliarde
$31.600
IDU (2004)
0,951 (loc 5) – înalt

Monedă
coroană suedeză (SEK) = 100 öre

Quo vadis*, robule de pe plantația celor mai bogați deputați de pe glob???
*(lat.)–Unde mergi? Cuvîntul face aluzie la întrebarea retorică pe care Sfîntul Petru o adresează lui Iisus Christos, pe care îl întîlnește cînd pleacă din Roma: «Quo vadis, Domine ?» („ÎNCOTRO, DOAMNE?”)

 

Reclame