La 27 noiembrie 2014 s-a defășurat ediția a XX-a a primului și celui mai longeviv Festival Național de Muzică Ușoară din Moldova: „Steaua Chișinăului-Steaua  Moldovei”.

Laureații sunt următorii:

Secțiunea Copii

(8-13 ani)

*Premiul III de gradul 2—Iuliana Roșcovan și Valeria Vîrlan din Chișinău

Premiile, în valoare de 3000 lei,  au fost acordate de președintele Forului Organizațiilor de Femei, dna Iuliana Toderașcu.

„Să ajungeți adevărate stele, să continuați, scena vă aparține de azi”  le-a urat dna Toderașcu.

*Premiul III de gradul 1–Nicoleta Doagă din Băcioi, Chișinău

Premiul, în valoare de 2000 lei,  a fost acordat de consilierul municipal, dl Oleg Cernei

„Cea mai importantă investiție trebuie să fie făcută în cultură. Eu cred în asta, tocmai de aceea atunci cînd prietenul meu, poetul Traian Vasilcău, m-a rugat să ofer două premii, eu n-am putut rămîne indiferent și am zis: Da!

Îl cunosc pe Traian Vasilcău, culegătorul de stele, din 1992.”

*Premiul II–Alina Butușneanu și Olga Verbițchi din Chișinău, dar și Olga Banu din Edineț

Premiile, în valoare de 6000 lei, au fost acordate de  reprezentantul  Companiei  „Tehrașagro”, dra  Elena Rașcu.

„Vă felicit și vă doresc să ne bucurați și pe viitor cu vocile voastre minunate”, a conchis dra Rașcu.

*Premiul I—Stanislav Goncear din Strășeni,  Olivia Cheptea și Laurentino Prado din Chișinău.

Premiile, în valoare de 10 000 lei, au fost acordate de reprezentantul  Companiei „Daac-Sistem-Integrator”, dna Oxana Mereuță.

„Este deja o tradiție de mai mulți ani ca noi, Compania „Daac-Sistem-Integrator” să acordăm acest important premiu. Pentru noi e o onoare să fim mereu aici și să susținem organizatorii, dar și laureații acestui Festival Național ”.

*Marele Premiu și Trofeul Secțiunii Copii–-Ana Munteanu din Hîncești

Premiul, în valoare de 16000 lei, a fost acordat de dl Andrei Chistol, secretar de stat în Ministerul Culturii.

„Acest Festival, ajuns la ediția a XX-a,  e dovada clară a unui izvor care curge în permanență. Izvor care nu seacă și vine să împrospăteze și să reînnoiască mișcarea culturală din Republica Moldova,  prin noi și noi  artiști ce vor deveni celebri în foarte scurt timp, datorită acestui festival important”, a declarat dl Chistol.

 

Secțiunea Tineri

(14-30 ani)

*Premiul special–Rodica Chilianu din Porumbeni, Criuleni

Premiul, în valoare de 1000 lei, a fost acordat de consilierul municipal Oleg Cernei

„Eu întotdeauna am crezut că nu Politica, dar Cultura mișcă lucrurile înainte într-o societate.

Nimic nu luăm cu noi, tot ce avem mai de preț, prin Suflet și Spirit, trebuie să lăsăm aici, generațiilor în devenire”, a reiterat dl Cernei.

*Premiul III–Nina Artin din Răspopeni, Șoldănești, Victoria Rașcu din Chișinău și Alina Bogomolnîi din Edineț.

Premiile, în valoare de 3000 lei, au fost acordate de Compania „Medical Group” și înmînate de dna Luminița Suveică, directorul Centrului Sănătății Publice din Chișinău.

„Mulțumesc laureaților pe care avem onoarea și noi, medicii, să-i susținem la primul lor zbor spre Lumea Artei”, a spus, printre altele, dna Suveică.

*Premiul II-Maria Codreanu din  Pietrosu, Florești, Daniela Manole și Lidia Bobeică din Chișinău.

Premiile, în valoare de 6000 lei, au fost acordate de directorul-adjunct al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Primăriei municipiului Chișinău, dna Valentina Cujbă

„Primăria a fost primul susținător din partea statului pentru acest festival  longeviv, este și va fi și-n continuare, fiindcă aici Chișinăul de mîine  este foarte prezent artistic, dar și educațional”, a afirmat dna Cujbă.

*Alt Premiu II–Radu Buza din Cahul

Premiul, în valoare de 2000 lei, a fost acordat de SC „Hora” din  Reghin(România) și  înmînat de prof. Pavel Goia, președintele Juriului

“Născîndu-te, ți-ai  fericit părinții,  de-acum va trebui să fericești o lume întreagă”, l-a îndemnat dl Goia pe noul laureat.

*Premiul I–-Marcel Roșca și Anna Smirnova din Chișinău

Premiile, în valoare de 10 000 lei, au fost acordate de purtătoarea de cuvînt  a Ministrului Tineretului și Sportului, dra Iana Pustovaia, care a mulțumit laureaților pentru prestanță, iar organizatorilor—pentru tenacitate și  activitate rodnică în munca dificilă de lansare și promovare a tinerelor talente autohtone.

„Ministerul este, în mod consecvent, alături de acest Festival, în calitate de coorganizator, dl ministru Octavian Bodișteanu rugîndu-mă să vă transmit cele mai călduroase felicitări cu prilejul celor 20 de ediții și să  mulțumesc organizatorilor  pentru prodigioasa activitate, iar noilor laureați, susținuți de Ministerul Tineretului și Sportului,  să le dorim urcuș, urcuș și numai urcuș în Creație”, a spus dra Pustovaia.

*Marele Premiu și Trofeul Secțiunii–Natalia Moraru din Ialoveni.

Premiul, în valoare de 16000 lei, a fost acordat de secretarul de stat al Ministerului Culturii, dl Andrei Chistol, care l-a invitat în scenă pe producătorul Festivalului, Traian Vasilcău, înmînîndu-i o Diplomă de Onoare, în care se spune: „ Diplomă de Onoare, Se acordă Domnului Traian Vasilcău, Președintele Societății Culturale „Pasărea Phoenix”, producătorul Festivalului-Concurs Național de Muzică Ușoară „Steaua Chișinăului-Steaua Moldovei”, scriitor, Maestru în Artă Pentru performanțe în activitate, profesionalism și contribuție substanțială la promovarea culturii naționale, cu prilejul aniversării celei de-a XX-a ediții a Festivalului.

Igor Șarov,

Viceministru.”

Tot Domnia Sa, Andrei Chistol, a mai înmînat și un Mesaj de felicitare din partea Ministerului, precum urmează:”Festivalul-Concurs Național de Muzică Ușoară „Steaua Chișinăului-Steaua Moldovei” a ajuns la cea de-a 20-a sa ediție. E primul și unicul festival Național al genului, dar și cel mai longeviv dintre toate festivlurile de muzică ușoară din Republica Moldova. La acest important festival concurenții din întreaga țară, cu vîrste cuprinse între 8-13 și 14-30 de ani, au dreptul să cînte doar în limba română.

Stele multe a lansat acest Festival pe parcursul celor 20 de ani de activitate. Dintre ele  menționăm doar cîteva : Nelly Ciobanu, Natalia Barbu, Natalia Gordienco, Galina Gherman, Victoria Lungu, Licu Goncear, Ianna Novac, Tania Cerga, Victoria Mahu, Boris Covali, Pasha Parfeni, Nicoleta Nucă, Cristina Croitoru, Felicia Dunaf… Chiar și dacă îi lansa doar pe aceștia, Festivalul „Steaua Chișinăului-Steaua Moldovei”, succesor de drept al „Malurilor de Prut”, și-ar fi meritat cu brio locul într-o istorie, încă nescrisă, a festivalurilor din Republica Moldova.

Profitînd de această ocazie, țin să mulțuesc producătorului Festivalului, poetului, publicistului, dramaturgului, textierului și traducătorului Traian Vasilcău, președintele Societății Culturale „Pasărea Phoenix” din Moldova  pentru munca asiduă și aportul considerabil adus la promovarea culturii naționale, precum și efortul cu care încercați și reușiți să ne faceți viața mai plină spiritual, atunci cînd ne propuneți o nouă culegere de versuri sau o piesă recent scrisă. În acest context, felicit organizatorii pentru cele 20 de ediții desfășurate, precum și cîștigătorii ediției a XX-a, jubiliare, a Festivalului-Concurs Național  „Steaua Chișinăului-Steaua Moldovei-2014”.

Vă dorim ca Stelele Chișinăului și ale Moldovei  să strălucească încă mulți, mulți ani înainte precum stelele de pe drapelul Uniunii Europene, către care încet, dar sigur, ne continuăm calea și noi.

Cu deosebit respect,

Igor Șarov,

Viceministru”.

Poetul Traian Vasilcău, la rîndul lui,  a mulțumit Guvernului și Primăriei conduse de politicieni proeuropeni, dar și celorlalți coorganizatori și sponsori, declarînd că meritele acestui Festival sunt, în cea mai mare parte, ale artiștilor.

*Marele Premiu și Trofeul Festivalului–-Diana Brescan din Chișinău

Premiul, în valoare de 20 000 lei, a fost acordat de dna Viorica Ghelbet, președinte Rotary Club Chișinău, Constantin Ghelbet și Inga Albu, reprezentante ale Clubului.

Dna Viorica  Ghelbet a declarat că pentru a doua oară, consecutiv, Rotary Club Chișinău acordă cel mai important premiu al Festivalului, ceea ce e o onoare pentru membrii Clubului, dl Constantin Ghelbet  a invitat copiii și tinerii să participe și la alte proiecte ale Clubului, iar Inga Albu a felicitat noua cîștigătoare,  dorindu-i mult succes.

Evenimentul a continuat  cu  spectacolul  de binefacere pentru copiii  sufletului  nostru “Noi vedem cu inima”, realizat de Asociația de Binefacere “Mereu Aproape”,(director–poet Nicolae Fabian),  Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului, sector Botanica, Administrația de stat a drumurilor, Companiile „Cahul-Pan” și „Migdal SGP”, spectacol  susținut de laureați ai edițiilor anterioare, dar și de  alți artiști valoroși.

Evenimentul va fi, în cel mai apropiat timp, pus pe post de TV Moldova 1, unul din coorganizatorii Festivalului.

 

 

 

 

 

 

 

 

Reclame