Aseară prințul neîncoronat  Sturza ne-a înfricoșat, repetîndu-ne  în ce hău trăim.

Acesta, patriot de Moldovă ca și Usatîi, adică prin corespondență, vine din vreme-n vreme pe la Chișinău, sloboade ceva de nedescris în cuvinte și fuge.

Lăsîndu-și în locul lui o duzină de antene care să iprime tot ce l-ar interesa pe prinț, ca el să fie informat mai dihai decît Filat și Plahotniuc.

Prin această autodezvăluire, Sturza și-a trădat, în sfîrșit, apartenența. C-o fi rudă cu KGB-FSB-ul sau numai cu SRI-ul–asta o va spune tot dînsul la viitoarea emisiune de pe divanul Lorenei.

Voiam, de fapt, să vă scriu despre altceva.

Prințul neîncoronat a spus aseară ceva despre care știe toată lumea de vreo două luni, cel puțin.

A SIS  că Ilan Șor a șterpelit 1 miliard de dolari din Banca poporului(5 bugete ale Chișinăului!), lăsînd-o pe butuci.

Bancă, în care statul deținea un procentaj important de acțiuni.

Banca cea de Economii, care împreună cu cea Socială și Unibank au beneficiat și de un „spriGin” de numai…3 miliarde de lei de la Banca Națională, pe care Șor n-are de unde-l restitui pentru că banii s-au evaporat într-o singură noapte.

Va face, oare, pușcărie doar guvernatorul Băncii Naționale, PL-istul Dorin Drăguțanu, pentru miliardele statului dăruite lui Șor?

Sau va împărți cu Șor cel „nebărbierit de 3 zile” o celulă în temnița VIP?

Sturza, fiind dominat de o  „сontrAversă”,  e pesimist la acest capitol. El e ferm convins că Șor nu va restitui miliardele, fiindcă 60% din sumă(600 milioane de dolari!) a ajuns cu bine în Federația Rusă, iar Rusia nu dă înapoi nici un fel de tezaur, fie el în aur, în tablouri sau bani.

Iată de ce Ghimpu tace despre succesele epocale ale „complicelui” său de la BNM, cu salariu lunar de 75 000 lei.

Pentru el, acest Drăguțan e numai bun de ales președinte de Moldovă în martie 2016. În viața sa, dl Ghimpu a descoperit, lansat și promovat doi Dorini: Chirtoacă și Drăguțanu, ambii de poveste, unul–numai bun de prim-ministru în 2015, altul–prea bun de președinte de stat în 2016.

Dar despre acest amănunt lipsit de importanță prințul Sturza a uitat, pur și simplu, să ne cînte  aseară.

De fapt, domnia Sa, parțial a avut și dreptate, spunînd că președintele actual Timofti ar trebui să convoace de urgență Consiliul Suprem de Securitate și dacă se vor adeveri informațiile lui Sturza, care e bine informat datorită Antenelor sale de securitate de pretutindeni, atunci Șor să fie arestat și obligat să ne spună unde sunt banii poporului.

În conturile căror ex-prim-miniștri, miniștri, generali, guvernatori, deputați etc.

Iar dacă se va demonstra contrariul atunci lui Sturza să-i fie interzis accesul pe divanul Lorenei pentru o perioadă de 99 de ani, cel puțin.

E timpul, dle președinte Timofti, să știm și noi dacă ex-prim-ministrul de 8 luni vorbește de pe pereți sau pentru pereți, e timpul să știm și noi de ce la orice nouă apariție televizată a lui Sturza în împărăție CNA-ul, MAI-ul și Procuratura Generală rîd de se prăpădesc, ascultînd declarațiile acestuia ca pe cele mai dragi și multașteptate povești din copilărie, care încep mai totdeauna așa: „A fost odată ca niciodată un Șor, care june balaur fiind, la numai  28 de ani a reușit performanța de a dezbrăca Banca poporului de 1 miliard de dolari, BNM-ul– de 3 miliarde de lei, și-a pus picioroangele pe toate vămile prin monopolul magazinelor sale, a păpat Aeroportul Internațional Chișinău și acum, cînd e interzis pe teritoriul Rusiei,  balaurul rîde de noi, poreclindu-ne în fel și chip…”

Și termină profetul de Sturza, ultimul „moghican”, precum se crede,  întotdeauna așa: „Și-am încălecat pe divanul Lorenei, ca-n șa  și v-am spus povestea mea. Noapte bună, Moldovă, pe  care numai eu  pot să te salvez, dar nu vreau”.

Curios lucru, chiar de ce ex-partenerul de afaceri al lui Oleg Voronin în perioada 2001-2009 nu vrea să salveze Moldova de…prietenii săi NOTORII de cîndva???

P.S. Recent, „șmecherașul” Ilan Șor s-a lăudat public precum că ar fi în relații mai mult decît bune cu ex-președintele Lucinski, cu ex-președintele Voronin și cu ex-prim-ministrul Filat.

Chiar nimic nu deduceți de-aici, stimate dle CNA?

 

P.P.S. „Mulți oameni nu pot dormi în R. Moldova, temîndu-se de furturile de miliarde din ultimii 4 ani, fiindcă nu se poate ca Dumnezeu și altcineva să nu-i pedepsească, mai devreme sau mai tîrziu, pentru crimele apocaliptice comise de ei,” a zis Sturza, și „nu de dragul poeziei” s-a ridicat de pe divanul Lorenei,  a stins lumina peste Moldova și a plecat  într-al „doilea exil”, vorba lui.

 

Anunțuri