“VF(prescurtarea îmi aparține, din cauza cenzurii) dacă o fost bandit, o să moară tot bandit. Este gata să facă bani din orice, și din mort și din viu. Dacă VF, contrabandistul, nu va fi dat la o parte de la putere, toată țara se va transforma într-un IPTEH”.
Giovani Tornatore, comentator pe timpul.md

Stimați deputați, membri ai Guvernului și ambasadori acreditați pe aste coclauri,
Vă invit la o excursie prin amintiri ca să vă spun că pe timpul lui Snegurocika-Vodă cel mai bogat om dintre Prut și Nistru era ginerele acestuia, Gherman, care lucra șef la un hotel dăruit de împărat unui Birstein din Canada.
Acum Gabar e mai marele împărăției, dar fiica și ginerele lui Snegurocika-Vodă sunt printre primii în ierarhia politico-financiară a statului.
Una e sub LuLeancă, unul e peste Luleancă.
Fascinantă secvență de film subtitrat și în limba kîrgîză.
Pe timpul cînd Lupcinski-Vodă era împărat cel mai bogat om din regat era fiul său, Serghei, cică actor, fără carieră în domeniu, dar care reușise și privatizase toate fabricile de vin și de zahăr, preferînd să petreacă nopțile cu actrițe de la Naționalul “M. Eminescu” și pierzînd milioane în casinoul de acolo.
Mai avea și Sanbelli, prim-ministru analfabet, un fiu, Octavian, care deținea întreg arsenalul de farmacii, baruri și restaurante.
Adică îl controla.
Cînd a venit Boronin(așa-și semna el decretele în grafia latină), fiul său, Oleg, a devenit persoana care decidea totul în materie de afaceri și profit în semiMoldova.
El și fiul lui Smirnov-oglî de la Tiraspol nu mai puteau de-atîta huzur, de-atîta desfrîu cu actrițe și interprete de muzică ușoară și operă, pe care le invitau, printr-un naist cu nume de capitală rusească, în diferite apartamente de lux, unde le aplaudau, le hrăneau, le-mbătau, apoi cu măști pe față le mîngîiau peste tot, iar a doua zi acestea se trezeau artiste emerite, artiste ale poporului și maeștri în artă, chiar dacă aveau la activ numai un cîntec, și-acela-n udmurtă.
Odată cu venirea lui Gabar de Lăpușna la cîrma puterii cel mai bogat om de pe-acest picior de plai a devenit Elan Sor, care nu e nici fiu, nici ginere de-al lui Gabar.
Și atunci, mă veți înteba, de ce toate afacerile, ilegale, desigur, ale lui Gabar sunt trecute pe numele lui Elan?
Ăsta, cînd murise tatăl său, avea doar un magazin de haine la parterul hotelului “Chișinău”.
Era, ce-i drept, prieten cu Lupcinski, cu un Birstein și cu un Urechean.
Primul îi proteja magazinul, cel de-al doilea îl avea drept reprezentant al său în regat, iar ultimul îl înghimpa anual cu cîte-o insignă de businessman al municipiului Chișinău.
Se zice că o înțepătură i-a și fost fatală.
Gabar Vasilevici cînd se cocoță în fruntea Guvernului adoptă niște reforme drastice chiar din primele zile: Și-a transferat familia cu traiul în Elveția, iar toate contrabandele și miliardele șterpelite din bugetul de stat le-a transferat pe numele lui Elan, fiul marelui prieten decedat al lui Lupcinski, Birstein și Urechean.
Astfel peste noapte puștiul de 22 de ani(la 2009)se trezi cu cîteva bănci, inclusiv cu una de economii, cu hoteluri, partide politice, magazine la toate vămile, cu avion particular, cu companii de asigurări, cu vapoare și alte chichițe de lux, unde i-a angajat pe călăii comuniști ai tinerilor din 7 aprilie în jilțuri de conducere.
Numele Papuc, Ursu, Mihai, Botnari, Corduneanu, Gumeniță, Melnic vă spun ceva?
Nici mie, cel care se uită la Gabar, fiul adoptiv al cuplului Snegurocika-Lupcinski, și nu se mai miră de nimic.
Nici că bugetul unui stat e transferat în toate acareturile lui Elan Sor, de unde se înfruptă pe orice vreme, inclusiv în zile de post, și Lupcinski, și Snegurocika, și Boronin chiar.
Nici că fumeiul lui Gabar sau pocitania de Elan rîde de noi, basarabenii, nu cutează barem să învețe 10 cuvinte în limba băștinașilor acestui pămînt, dar să ne sece de bani e mereu gata, mereu la datorie.
Ca să-i rămînă și lui niște scurmuș din nesfîrșitele hoții ale banditului Patriei voastre, nimeni altul decît cavalerul Ordinului Republicii, Doctorul Ororis Causa, Vladimir Gabar.
Iar bandiții, știți și Dvs, nu mai pot fi corectați nici de maica Istorie.
Și cel care fost-a bandit așa și-o să moară: bandit.
Ca și kgb-iștii, de care nu este străin cel Gabar.
Dar asta-i temă pentru o cu totul altă poveste cu 9 neveste, la care dă periodic, și-n zile de Paște, Gabar…