Părerea lumii din transportul public, cel puțin, e că Renato Usatîi a procedat ca un laș, ca un fricos și trădător ordinar, atunci cînd a fugit la Moscova de teama Poliției lui Filat.

Lumea zice că din cauza lașității lui partidul a rămas numai cu cei 99 de participanți la Congresul repetat al „Partidului Nostru”.

A conduce un partid cu o denumire, apoi altul, cu altă titulatură,  apoi încă unul, revenit la denumirea inițială–e ușor și nepericulos, dar să-ți lași activiștii în pușcărie, unul– cu prunc omorît de polițiștii din MAI, iar tu să-l ameninți zilnic pe Filat din toate restaurantele Moscovei–e prea din cale afară de urît. Și nebărbătește.

Dacă vrea să lupte cu Filat, Voronin și Plahotniuc, așa precum o declară Usatîi, atunci să-și asume și un eventual arest, ca după aceasta să poata urma  și drumul lui Nelson Mandela.

Acela a suferit în detenție 28 de ani.

Și abia după asta a devenit președinte de stat african.

Renato Usatîi crede că nu va rezista atîta. El zice că fumează  trei  pachete de țigări în zi și nervii i-ar fi la pămînt.

Politica mare  nu e pentru poeți, a aflat despre aceasta și fruntașul din KGB/FSB Val Pasat,  acum cîțiva ani. La momentul arestării sale, un șef de revistă ot KGB, care i-i socru, l-a consolat că tot arestul lui e spre bine. Că va repeta soarta lui Mandela. Că va fi președintele Țării!

Imediat după ce-a fost eliberat, Pasat, convins că noua sa rudă e Nostradamus de pe Bîc, a preluat, cu sprijinul FSB-ului și a Patriarhiei Ruse, un partid, a împînzit cu panouri de publicitate toată republica, a cumpărat toată presa, crezînd că imaginea mitropolitului Vladimir, căruia tot el i-a conferit gradul de colonel, îl va băga din prima în Parlament.

Iată că n-a fost să fie.

Supărat, Pasat s-a dus la socrul său, la redacție, l-a somat să închidă toate telefoanele, inclusiv cele din pereți și podele, a încuiat ușa și i-a spus, revoltat, la ureche: „Păi așa rudă și sfetnic îmi ești tu???! Te-am crezut ca pe-un frate de Securitate! Mi-ai spus să merg cu fruntea sus în pușcărie! Te-am ascultat! Mi-ai promis că dacă voi fi arestat atunci voi repeta destinul politic al lui Nelson Mandela! Și de ce m-ai mințit, după ce-am investit în tine 3 milioane de euro! Ai???”

La care gogoașa din fața lui, ajunsă harbuz după asta, i-a răspuns, pe un ton cinic, de neobrăzat:” Auzi, dragă socru?  Suntem frați de securitate și așa vom rămîne pînă la moarte! E adevărat ce  ți-am spus despre Nelson Mandela și despre faptul că poți lesne să repeți soarta lui politică. Dar Nelson Mandela a stat bărbătește în temniță 28 de ani, dar vina e numai a ta că n-ai rezistat mai mult de 3 ani  în pușcărie și de frică ai sesizat toate CEDO-urile lumii să te elibereze!!!”.

Exact așa i-a SIS(ex-KGB în gubernie)  și l-a dat afară din cabinet pe cekist.

Renato Usatîi e la fel ca Pasat. Vrea să devină președinte-dictator în Moldova, precum idolul lui, Lukașenko, dar nu vrea să  fie întemnițat nici pentru o zi.

Scuzați, Usatîi nici nu poate fi comparat cu Pasat.

Ultimul n-a fugit la Moscova, de frica lui Voronin. S-a lăsat arestat și întemnițat.

Că n-a rezistat mai mult de trei ani este altă poveste…

O cu totul altă poveste la moldoveni…

P.S. Doamna Maria Varlamov  a scris azi pe facebook:”Renato Usatii are nevoe urgent sa se inscrie la cursuri de limba romina…”(citat cu ortografie  intactă).

Chiar nu v-a mai spus nimeni despre aceasta, dle Renato Usatîi???

Anunțuri