Scandal bancar fara precedent: Un roman avea ascunsi peste 800 de milioane de dolari

„Un nou scandal internaţional vizează lumea bancară. Banca elveţiană HSBC, una dintre cele mai mari din lume, este acuzată că şi-a ajutat clienţii să facă evaziune fiscală. Sunt implicaţi clienţi din 200 de ţări, inclusiv România. O investigaţie jurnalistică bazată pe date furnizate de un fost angajat al băncii arată că România este pe locul 39 în topul clienţilor evazionişti. Într-un singur cont al unui client român erau ascunse 829 de milioane de dolari.

Identitatea clientului din România nu a fost făcută încă publică. Investigaţia arată că peste 100.000 de clienţi din aproape 200 de ţări şi peste 20.000 de firme au primit ajutor de la HSBC să-şi ascundă banii în conturi offshore.

Ar fi vorba de mulţi infractori, politicieni dar şi celebrităţi din showbiz şi sport. Printre ei – regele Iordaniei, actorii Christian Slater, Joan Collins, fotbalişti ca Diego Forlan, pilotul de formula 1 Fernando Alonso, campionul de moto GP Valentino Rossi, designerul Valentino şi modelul Elle McPherson.

Schema de evaziune este complicată. Clienţii primeau conturi offshore – ceea ce nu este ilegal, dar banii erau ascunşi – adică nu se plăteau taxe pentru ei. Ceea ce este ilegal.

HSBC nu doar că ştia ci îşi învăţa clienţii cum să nu plătească taxe. Își trimitea angajaţii să vorbească personal cu clienţii cu bani ca să nu existe niciun fel de înscrisuri.

HSBC spune că nu mai practică astfel de măsuri și că a închis peste 70% din aceste conturi şi că acum pune respectul legii în faţa obţinerii profitului.”notează money.ro, autor: Ionuț Lupescu | Sursa: digi24.ro

Din cîte știm, Vladimir Vasilevici din 2009 și pînă în prezent transportă săptămînal în Elveția, la HSBC,  milioane de euro, cu avionul privat înregistrat pe numele lui Elan Sor, care, de fapt, e al ex-prim-ministrului demis de Parlament pentru corupție în mai 2013.

Să fie vorba în această investigație de cetățeanul român Vladimir Vasile Filat, cel pentru care suma de 829 milioane de dolari e floare la pălărie?

http://www.money.ro/scandal-bancar-fara-precedent-un-roman-avea-ascunsi-peste-800-de-milioane-de-dolari/

Reclame