De mai mulți ani spun și scriu că Basarabia trebuie să se lepede de KGB și de kgb-iștii ei anonimi, dar cunoscuți, totuși, de unii dintre oameni.

Fosta structură sovietică  se numește SIS, dar kgb-iștii n-au fost deconspirați, nici pedepsiți, adică lustrați, ei activează în continuare, fără repaos, în Guvern, Parlament și celelalte structuri de stat.

De la grădiniță pîn-la cimitir.

Uniunile de creație abundă de aceștia, kgb-iștii obțin premiul național și celelalte premii oferite de instanțele culturale din gubernie. Unii dintre ei, ca să nu fie deconspirați, vorbesc și comunică prin scris cu ministrul de resort numai în limba…franceză.  Nu degeaba Lupcinski, fiind întrebat acum cîțiva ani de regretatul Serafim Saka cine a fost polițai secret dintre scriitori, a zis: „Da’ mai lăsați-o baltă! Că dacă vă dau lista întreagă Moldova rămîne și  fără intelectuali și fără eroi!”

Asta ce să însemne? Că fiecare al doilea preot, călugăr, scriitor, muzician, actor, regizor, pictor, compozitor, om de știință, medic, profesor etc. e, obligatoriu, și kgb-ist?

Că fiecare activist de comsomol și de partid comunist a fost racolat de KGB?

Că și acum ca să deții o funcție (cît de cît) înaltă de stat trebuie să obții un aviz pozitiv de la SIS?

Adică sunt  familii de scriitori unde și tatăl și fiul provin de acolo?

Și-și pîrăsc  mama și soția exact cum o făcea dl Hossu cu dna Hossu-Longin sau tatăl Berindei de la Academia Română  cu fiul său Mihnea de la Paris?

Nu rîdeți, că nu e de rîs ce vă scriu.

În Basarabia trebuie să fii mereu precaut cu cine, unde și ce vorbești, fiindcă în orice coleg poate fi ascunsă o scorpie ot KGB. Care îți citește cu lupa cărțile și tot ce publici, îți ascultă convorbirile telefonice și urmărește cu cine, unde și cînd te întîlnești.

E atunci vreo deosebire între SIS și KGB?

Pînă SIS-ul nu va avea curaj să se lepede de această armată de sorginte bolșevică nu putem vorbi nici pentru o clipă de restructurarea sa. Pînă nu va fi adoptată de către parlament o lege europeană a lustrației Basarabia va fi condusă de kgb-iști.

Dar tot aici apare întrebarea: Cum pot kgb-iștii să includă în ordinea de zi a ședințelor parlamentare  o lege contra lor?

Și cum pot kgb-iștii să voteze legea ce i-ar zmulge de la treuca Puterii pe veci și le-ar deconspira mîrșăviile?

Conform datelor mele parțiale, 67 de deputați nu sunt străini de această „profesie”.

Atunci chiar că alde Pușcaș,Timofti, Lupcinski, Voronin, Snegur, Sangheli, Roșka și încă vreo cîteva mii de persoane pot dormi liniștit, pînă la groapă.

Că după aia pentru ei e valabil versul (lor) preferat din Eminescu: „Nu-nvie morții, e-nzadar, copile!”.

Reclame