Câți dintre noi nu au trăit sentimentul de a schimba fie și câteva vorbe cu o persoană pe care o văd prima oară? Ei bine, acest sentiment mi l-a trezit Roxana Istudor, când am văzut-o pentru întâiaşi dată la Râmnicu Vâlcea. Era 4 martie 2016, cu o zi înainte de Adunarea Generală a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. Ziariști veniți din toată țara. Organizarea noilor alegeri. La un moment dat aveam să zăresc o siluetă delicată de femeie, retrasă strategic. A fost clipa când mi-am dorit să aflu ce se ascunde în spatele acelei priviri senine, discrete, aș spune, de o nobilă blândețe.

Curiozitatea mea avea să fie pe deplin mulțumită abia a doua zi, după ce toate aveau să intre într-o firească normalitate. Aveam în fața mea o femeie care visa, suferea și trăia din scris. De când era copil. Un copil fascinat de munca unchiului lui, nimeni altul decât Mircea Micu. Acel Mircea Micu pe care mulți dintre actualii publiciști l-au avut drept mentor.

Celebrata noastră îmbină condeiul jurnalistic cu cel liric înmuiat în călimara plină de tainice emoții. De la articole de presă, cronici plastice, cronici de teatru la versuri subtile, delicate așa cum îi este și surâsul. Versurile melodiei „Cerceii tăi”, cântată de fosta trupă de muzică rock Krypton, aveau să fie o încununare a peniței sale poetice.

Scrie de două decenii. A scris la publicațiile „Timpul” și „Dimineața”. Și, de ani buni, la „Ultima oră” şi la „Balcanii şi Europa”.

Mai mult, „salutul de confrate” al lui Lucian Avramescu în Cuvântul înainte la cel de-al doilea volum de versuri, Miercuri fără zei, confirmă menirea Roxanei Istudor de a scrie: „Cazna de a trăi, ca mulţi dintre noi, din scrisul jurnalistic nu este o piatră de moară atârnată de peniţa poetului/poetesei”. Caldă, cu un condei jurnalistic matur și îndrăzneț, Roxana Istudor are un magnetism aparte la cei 50 de ani pe care-i împlineşte chiar pe 9 iunie (n. 9 iunie 1966 la București), Ziua Eroilor. Anul acesta, și Ziua Înălțării. Un minunat prilej de a-i dărui, fie și virtual, o floare unei Doamne care prețuiește adevărul și bunul simț.

Și, ca un semn al recunoașterii profesionalismului ei, Roxana Istudor a fost numită, în Adunarea Generală de la Râmnicu Vâlcea, din 5 martie 2016, șefa Departamentului de comunicare-promovare al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, dovedindu-se un necesar liant între generațiile acestei bresle. Este o ascensiune care a luat-o total prin surprindere. Cert rămâne un lucru: dacă e de scris, atunci acolo este locul potrivit pentru ea.

 

La mulţi ani, minunată Doamnă!

La mulţi ani, dragă prietenă!

–––––––––––-

Daniela GÎFU

Iaşi, început de iunie 2016