Aud mai multe persoane care se declară a fi sceptice referitor la posibilitatea demiterii unui deputat în baza viitoarei Legi a alegerilor legislatorilor direct de către popor.

–De ce?–întreb eu.

 –Deoarece există principiul nulității mandatului imperativ,-îmi răspunde unul dintre cei sceptici.

– Într-adevăr, îi spun, există în Constituție așa principiu, dar tot în Legea supremă există și posibilitatea ridicării mandatului deputatului înainte de termen.

Totodată Curtea Constituțională prin hotărîrea nr. 8 din 19.06.2012, chiar dacă a menționat că mandatul deputatului nu poate fi imperativ, totuși a admis posibilitatea forțată de ridicare a acestuia.

Aceeași Curte Constituțională, prin adresa din 20.01.2015, a constatat că nu există reglementări clare în legislație referitoare la ridicarea mandatului și este necesar de a prevedea expres acest lucru.

Apropos, în multe țări din lume mandatul poate fi ridicat forțat prin votul calificat al Parlamentului, fie pe motive disciplinare  sau din cauza încălcării codului de conduită (SUA, Australia, Letonia, Austria, Japonia, Portugalia, Marea Britanie etc.)

În proiectul  propus de PD există o procedură mult mai complexă de ridicare a mandatului. Nu de către Parlament, ci prin votul calificat al alegătorilor și pentru temeiuri prevăzute în lege. 

În practică, Republica Moldova deja a avut un caz de ridicare a mandatului – cazul Filat, după condamnare.

Legea despre statutul deputatului mai prevede și unele cazuri de ridicare forțată a mandatului în caz de incompatibilitate. 

În proiectul propus Parlamentului e specificat nu doar termenul de revocare, ci și cel de ridicare a mandatului. Adică în urma votului cetățenilor și în caz de majoritate absolută,  va mai exista un temei de ridicare a mandatului,  descris în proiectul Legii, elaborată conform prevederilor Curții Constituționale.

–În cel mai rău caz, intervine persoana sceptică de la începutul discuției, dacă va fi nevoie s-ar putea iniția și amendarea Constituției la acest aspect. Nu?

–Asta e, ai înțeles corect, îi răspund și ne ducem fiecare pe la casele cui ne are.

Entuziasmați!

Imagini pentru votul uninominal

Reclame