Din momentul preluării președinției Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc a devenit ca argintul viu, adică foarte inovator și activ.

Un politician ferm și radical. Și responsabil.

Ăsta-i, de fapt, calificativul ce i se potrivește ca o mănușă.

Legea alegerilor pe circumscripții uninominale și Reformarea cardinală a guvernului sunt două mari cumpene, pe care politicianul și le-a propus să le treacă pînă în toamnă cu brio.

Dincolo de acestea două eu aș mai adăuga una.

Una și bună, chiar esențială pentru regenerarea întregii societăți, inclusiv a mediului politic din republică.

Realitatea postcomunistă demonstrează cu lux de amănunte că înaintea aderării la NATO și UE majoritatea  țărilor ex-socialiste au trebuit să adopte această lege.

Zisă a Lustrației.

Eu i-aș zice: Legea Dekaghebizării din temelii a societății.

Generalul sovietic de KGB, Oleg Kalughin, actualmente emigrat în SUA, scria recent că 90 % din intelectualitatea sovietică a colaborat cu odioasa structură.

Adică pîrîtorimea a complotat, pentru bani, apartamente, prostituate, premii, ordine,  mașini și alte rîvnite de ea bunătăți, contra propriilor colegi.

Adică cei racolați scriau nonstop denunțuri.

Majoritatea dintre ei și azi conduc posturi de radio, televiziuni  și ziare chipurile libere, independente și europene.

Deși pînă la 1989 activau doar la posturi de radio, televiziuni și ziare de partid Comunist!

Și-au schimbat peste noapte pieile, precum șerpii, și acum vorbesc și ne instruiesc doar despre valorile NATO, UE și România.

Îi cunoașteți.

Sunt și comentatori, analiști nelipsiți la emisiunile politice moderate de colegii și colegele lor de agentură și nu numai.

Formatori de opinie își spun.

Păi iată, pentru ei, mai ales, v-aș propune să adoptați în cel mai scurt timp posibil Legea Dekaghebizării societății.

Să le faceți un cadou nesperat.

Cadoul vieții lor de pînă acum.

Să-i cunoaștem cu adevărat, iar forurile europene să aplaude gestul Dvs, declarînd că, în sfîrșit, Republica Moldova se leapădă și ea, realmente, de comunism.

Fiindcă nu se poate produce o restructurare a unei societăți cu uneltele ei vechi, ruginite de timp.

Fiindcă un stat nou nu poate fi menținut datorită cameleonismului eternilor formatori de opinie: ieri comuniști, azi europeni, dar rămași în solda KGB-ului pînă acum.

—-Foști turnători kgb-iști nu există!–mi-a spus un fost angajat din structurile vechi ale Securității. Dacă ai decis să pleci și să te lași de denunțuri ai sfeclit-o. Poți pleca numai cu picioarele-nainte. O altă cale nu ai de ales!

O fi? N-o fi?

Nu cunosc.

Știu că va fi greu.

Știu că Voronin și Lucinski vor turba.

Și Filat cu haita, și alții…

Știu că prin toate partidele mișună fosile ale KGB-ului sovietic.

Și, totuși, partidele democratice, fără nici o excepție,  vreme de circa 30 de ani  promit, din 4 în patru ani, adoptarea Legii Lustrației.

Promit, ajung la guvernare și uită.

Nu cred că această uitare este întîmplătoare.

Eu cred că prin adoptarea acestei legi veți demonstra dacă are sau nu Piotr Kirilovici Lucinski dreptate, atunci cînd a declarat că dacă vom adopta o asemenea lege Moldova rămîne-va fără de intelectuali.

A spus-o demult.

De atunci s-a constituit o nouă generație de intelectuali, fără apartenență de KGB.

Și a venit momentul ca și moldovenii să-și cunoască adevărații eroi, care i-au învățat (cînd a trebuit!) și despre minunile Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, dar îi învață (cînd trebuie!) și despre beneficiile Uniunii Europene și ale Statelor Unite ale Americii în teritoriul dintre Nistru și Prut.

Se poate, domnule Plahotniuc?

Mai faceți, Vă rog, un efort!

– See more at: http://vox.publika.md/politica/domnule-plahotniuc-mai-faceti-va-rog-un-efort-528648.html#sthash.hde86Bpt.dpuf