De la 1989 s-au tot perindat prin Basarabia fronturi si partide politice unioniste, care au promis Reunirea cu Patria-mama, dar n-au apropiat-o suficient.

Au mai fost si doi presedinti de stat moldovenesc: Snegur si Timofti, care spre deosebire de Lucinski, Voronin si Dodon au crezut ca moldovenii si romanii sunt frati si n-ar fi rau sa se tina de neamuri.

Este adevarat ca in scurt timp Snegur a coborat din caruta Natiunii romane, redevenind, de frica lui Motpan si Sangheli, antiroman.

Adica statalist convins.

Ca si presedintele (de partid) si vicepresedintele(de Parlament)  Rosca, cel cu un plaman roman si altul velikorus, cel care a beneficiat de cele mai multe milioane din fondurile de stat si private ale Romaniei, destinate Reunirii.

Unde s-au evaporat milioanele de euro stiu unii, dar nu spun.

Cele vreo zece sedii, obtinute gratis din partea Consiliului Municipal Chisinau, pentru Front si Partid au ramas, dupa decesul acestora, tot la cheremul unicului lor proprietar, ajuns dupa 2009 velikorus si statalist convins.

Ca seful lui nou, Igor Dodon.

PD-ul, spre deosebire de altii,  nu s-a umflat niciodata in pene ca ar fi unionist.

In vorbe, ca si celelalte partide pretins unioniste, care odata ajunse in Parlament s-au imbogatit si nu si-au amintit de Idealul Reunirii decat in ziua cand au fost sa moara sau, in cel mai bun caz, in campaniile electorale.

Vorba lui Ghimpu Mihai din 2016: Cine v-a mintit ca PL este partid unionist? Numai eu sunt unionist in PL. Nici Dorin Chirtoaca nu este macar unionist.

Afirmarea a rasunat la emisiunea Lorenei Cobza, in direct.

Au trecut doar cativa ani si Ghimpu a declarat ca tot PL-ul este pentru Unire. A declarat aceasta abia cand PL-ul a fost fugarit si din Primaria Chisinaului, si din Guvern.

Cand a ramas cu o mana de deputati in Parlament.

Ceea ce inseamna ca e usor sa fii unionist in opozitie si e greu sa-ti pastrezi starea de spirit unionista fiind la Putere.

PD-ul, repet, nu s-a declarat niciodata Unionist, dar ceea ce n-a realizat  vreun partid declarat unionist din 1989 pana in 2018 a realizat PD-ul.

Scoli si gradinite renovate datorita relatiei speciale pe care pedistii o au cu pesedistii, gazoduct aflat in constructie finala, pod liber, adica fara plata, pentru telecomunicatiile de pe ambele maluri ale Prutului, posibilitatea ca ambii lei sa circule in casele de schimb valutar din intreaga romanitate, ajutoare de sute de milioane de euro pentru implementarea reformelor etc.

Acest lucru constant face parte din Unirea pragmatica, nu teoretica in care s-au balacit guvernele si parlamentele de la Chisinau si Bucuresti. Din 1989, acestea au spalat atatea milioane de euro cu sustinerea televiziunilor, radiourilor si gazetelor, cu organizarea festivalurilor si cu donatii de carte, dar in Basarabia asa si nu a ajuns nici un tractor romanesc, nici un plug, nici o caruta.

Cum sa infaptuiesti Reunirea doar in acest mod?

Chiar daca sangele apa nu se face, precum a spus-o in 1989 Snegur, chiar daca a respus-o la 22 noiembrie  2018 si Pavel Filip, prim-ministrul semiMoldovei.

Documentele semnate de el ieri  cu prim-ministrul Romaniei, dna Viorica Dancila, au luat piuitul opozitiei de la Chisinau.

La sfarsit de an Centenar, acesta pare sa fie ultimul acord al politicii romano-romane din anul aproape sfarsit.

Cert e ca pana la alegerile parlamentare de la finele lunii februarie a anului 2019 s-ar putea sa intre in functiune si gazoductul Ungheni-Chisinau.

Vechea provincie istorica romaneasca are o sansa imensa de a scapa de jugul GAZPROM-ului.

Dar, vorba aia, stramoseasca: Nu aduce anul ce poate aduce PD-ul+PSD-ul.

Mai stii, ca scuturandu-se de jugul economic velikorus, aceasta palma de pamant romanesc voteaza intr-un viitor deloc indepartat si Reunirea?