Stimați Domni!

Aflați că în preajma Sărbătorilor luminate de Paști am rămas profund nedumerit să constat că odată cu abolirea comunismului în Republica Moldova, practicile stalinisto-bolșevice n-au dispărut, ci sunt implementate și perfecționate în continuare la indicația unui deputat din Partidul Liberal Democrat din Moldova.

Din decembrie 2010   l-am  acționat în judecată la Curtea de Apel pe compozitorul și deputatul Ghenadie Ciobanu pentru deposedarea de  plata ce mi s-a cuvenit la crearea versurilor Operei muzical-literare „Porțile”, imediat după părăsirea de către mine a  Partidului Liberal Democrat din Moldova  la 6 iunie 2010.

În mari chinuri și îndelungi tergiversări, dosarul CIVIL  se cam apropie de faza finală la Curtea de Apel.

Și acum, văzînd că pseudoargumentele pîrîților scîrțîie din toate încheieturile, deputatul Ciobanu și Co au hotărît să fie mai presus de Lege și în loc să solicite invitarea martorilor mei  în ședința de judecată, conform uzanțelor procedurii legale, a ales o metodă neobișnuită de a-i invita prin telefon la…Departamentul Urmărire Penală al Ministerului Afacerilor Interne pe unii scriitori, regizori, interpreți, compozitori și editori, unde sunt intimidați, șantajați și  convinși să se dezică de mărturiile lor, oferite în favoarea  mea, solicitîndu-se de la ei, prin metodele vechiului regim, evident, și informații compromițătoare despre cel care sunt.

De la 2009, din anul Libertății nu știu cui,  o mai mare batjocură față de pretinsa justiție independentă a Republicii Moldova n-am mai văzut!

Ajuns aici, stimații mei Domni, vreau să vă întreb: De cînd imixtiunea flagrantă a politicului și a poliției în actul independent de Justiție a redevenit normă legală pentru un deputat cu imunitate parlamentară, ce consideră că poate face Legea în acest stat, după bunul său plac, uzînd de metode pe care le credeam dispărute-n istoria anului 2009?

Asta să însemne că dl ministru de Interne Al.Roibu, fiind împrumutat de la comuniști, a intrat în solda guvernării AIE cu toată moștenirea de odioasă faimă a lui V.Voronin?

Sau un deputat conduce MAI-ul și noi nu știam?

Mă puteți DVS convinge de contrariu prin asemenea atentate la liberatea justiției și prin îngrădirea accesului  simplului cetățean, fără imunitate parlamentară, la un proces echitabil în Republica Moldova?

Iată un cadou nesperat de Paști, care va fi anexat la dosarul civil, ce, se vede, va lua  tot drumul spre CEDO, precum cazul “IPTEH versus R Moldova” și alte dosare instrumentate, hai să zicem: abuziv, de comuniștii de ieri.

Culmea ipocriziei e că deputatul PLDM  Ghenadie Ciobanu, care conduce prin telefon și prin scrisori MAI-ul, e și membru în Comisia parlamentară pentu Cultură, Educație și Mijloace Mass-Media, dar și în cea de Etică de la partid!!!

Trebuie să evidențiez, stimați Domni, că toți martorii în proces sunt invitați fără citații, prin telefon, în regim de urgență,  pentru că „MAI-ul e obligat să raporteze imediat Guvernului(!) și Parlamentului(!) despre executarea solicitării!”

La ce bun atunci mai există în Republica Moldova instanțe de judecată, dacă un deputat pretins democrat  și MAI-ul  pot înlocui orice judecător, orice Curte de Apel și orice Curte Supremă de Justiție, probabil?

Domnule președinte Timofti,

Domnule președinte Lupu,

Domnule președinte de PLDM  și Prim-ministru Filat,

E clar de la o poștă și pentru un copil că prin întrebările puse martorilor despre ce și cît știu despre mine și prin amenințarea cu diferite scenarii, pînă la urmărirea penală, inclusiv,  se caută dovezi pentru compromiterea mea și pentru impunerea martorilor să renunțe la probele din dosar.

Nu cumva “teroare comunistă” se numește aceasta?

Nu cumva „intimidare de tip sovietic” se poate chema?

Și asta în timp ce deputatul Ciobanu prin 2 mari companii private și-a însușit în 2009-2010 doar…2 milioane 112 000 lei, reușind, totuși, într-o noapte să falsifice  contractul său încheiat cu una dintre firmele “Elat”  și care conține acum suma de 0(zero) lei, iar celelalte contracte încheiate cu  interpreții făcîndu-le fără de veste pierdute, deși interpreții  declară că au primit bani anume în baza contractelor semnate cu producătorii!

Iată că referitor la aceste înșelăciuni MAI-ul n-are timp urgent să se alerteze, pentru că deputatul cu pricina dispune de imunitate parlamentară și  MAI-ul, în favoarea lui, a  purces la încălcarea legislației în vigoare și la îngrădirea accesului meu la apărare în instanțele de judecată.

Cu ce se deosebește  presarea, șantajarea și intimidarea martorilor mei în beciurile de gheață ale MAI-ului din str.Columna, 130(anchetator—Anatol Arhip),  de сomportamentul „mai mult decît cordial” al MAI-ului, demonstrat protestatarilor din 7-9 aprilie 2009 în beciurile fără avocați , cînd și atunci, și acum MAI-ul +unii politicieni aflați la guvernare substituie instanțele de judecată și sunt mai presus de orișice Lege?

 Ah, da, am înțeles: deosebirea e că  la 2009 s-a mai și omorît, s-a mai  și bătut, s-a mai și arestat…

Asta să fie unica deosebire???

 Stimați Domni!

Nu Dvs erați cei de acuzau comuniștii în 2009 că au transformat Republica  Moldova dintr-un stat democratic și de drept într-unul polițienesc și autoritar?

Și prin această fărădelege prezentată aici ce se urmărește, de fapt?

Este Alianța pentru Integrare Europeană la guvernare în 2012 sau e tot Voronin,Papuc, Reșetnicov, cu ministrul Al. Roibu de pe timpul conducerii ca și eterne a PCRM-ului?

Așa se încearcă realizarea unui act independent de justiție în Republica Moldova?

Prin botnițe pregătite de o componentă a actualei guvernări pentru cei cu prea multă libertate de exprimare?

Să înțelegem că numai în Republica Moldova, condusă de AIE, anchetatorii MAI-ului pot într-o zi să transforme martorii în inculpați cu dosare penale fluturînd în fața ochilor, doar din cauza susținerii unei persoane incomode PLDM-ului?

Să înțelegem că e vorba de-o ordinară răfuială politică pentru că eu nu pot deocamdată iubi PLDM-ul și liderii lui?

Dar iubire cu de-a sila nu se face, dle Filat!

 Oare chiar așa înțelegeți, Domnii mei, să protejați un deputat fără etică și fără pic de cultură într-un stat polițienesc și doar de dragul forurilor europene proclamat drept unul democratic și de drept?

 Domnule președinte Timofti!

Domnule președinte Lupu!

Domnule președinte și prim-ministru Filat!

 Nu am o altă inimă, de schimb, care să reziste la toate năbădăile unor demnitari protejați de fel de fel de instituții de stat,

Opriți, vă rog, această crasă impicare a MAI-ului în procesul judiciar al statului, pe care-l conduceți!

Cine a permis dintre DVS ca MAI-ul să-și depășească atribuțiile legale, activînd de partea unui deputat, în cazul cînd acesta e pîrît într-un dosar civil aflat pe rol la Curtea de Apel Chișinău?

Stopați neîntîrziat aceste acțiuni nedemocratice, neliberale, abuzive și ilegale, ale unui deputat, ce conduce, de fapt, MAI-ul aflat în custodia directă a partidului, din care face acesta parte, și nu a poporului Republicii Moldova!

 Eu nu dispun de altă armă decît cuvîntul.

Cu el  mă apăr, și Vă Rog, să încetați imediat acest complot împotriva dreptului meu constituțional la un proces de justiție liber și echitabil în Republica Moldova.

În caz contrar, declar că voi fi nevoit să atenționez toate organizațiile internaționale, acreditate la Chișinău, despre încălcarea flagrantă a Constituției Republicii  Moldova, și a art.6 al.1 din Convenția Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale, care prevede dreptul persoanei la judecarea cauzei de către o  instanță independentă și imparțială (dreptul la un proces echitabil).

 Cu respect,

Traian Vasilcău,

Scriitor,

Blogger,

Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova,

Membru al Uniunii Scriitorilor din România,

Maestru în Artă din Republica Moldova

 

 P. S. În aceeași Săptămînă a Patimilor lui Christos, după teroarea descrisă anterior, găsesc în cutia poștală  următoarea felicitare:

“ Dragă prietene Troian Vasilcău, Sfintele Sărbători de Paște să vă aducă liniște în suflet, multă bucurie, sănătate, fericire, puterea de a dărui și de a ierta.

Lumina Sfîntă a Învierii să dăinuie în inima Dvs, să vă călăuzească pașii spre bunătate, dragoste și înțelegere.

Hristos a înviat!

 Vlad Filat,

Președintele  Partidului Liberal Democrat din Moldova,

Prim-ministru al Republicii Moldova”.

 P.P.S. Asta chiar cum s-o-nțeleg, stimații mei Domni?